Zorgvuldig omgaan met wonen in het buitengebied

Wonen in het buitengebied is heel aantrekkelijk. Het is er groen, ruim en de omgeving is fraai. Buiten wonen wordt steeds populairder. We gaan heel voorzichtig en zorgvuldig om met bijbouwen van nieuwe woningen in het buitengebied. De meeste mensen die we spraken, staan hier volledig achter. Klik hier voor een visualisatie van de resultaten.

Het toevoegen van woningen in het buitengebied kan alleen via speciale regelingen, zoals Ruimte-voor-Ruimte, of voor landgoederen en mantelzorg. Daarnaast gaan we onderzoeken of het werken met zogenaamde ‘plattelandswoningen’ mogelijkheden biedt. We staan ook open voor nieuwe ideeën rondom het opnieuw gebruiken van VAB’s (vrijkomende agrarische bebouwing). Denk aan verschillende manieren van wonen, bijvoorbeeld in hofjes of in de vorm van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Nieuwe ‘verstening’ van het buitengebied willen we voorkomen. Het toevoegen van wonen moet echt iets toevoegen aan het gebied en tot een meerwaarde leiden.

We geven de voorkeur aan locaties in bebouwingsclusters of die daarop aansluiten. Het moet dan wel goed bij het landschap passen en bijdragen aan een goed woon- en leefklimaat. Ook is het belangrijk dat het de boeren in de buurt niet hindert in hun werkzaamheden.

Een belangrijk positief gevolg van het opnieuw gebruiken van VAB’s is dat je voorkomt dat huizen leeg komen te staan. Je geeft boeren die stoppen met hun bedrijf een (financieel) perspectief. Zo voorkom je mogelijke negatieve gevolgen als ondermijning (criminaliteit) en een daling van de ruimtelijke kwaliteit.

Door de pilot Vitaal Buitengebied leerden we hoe je dergelijke plannen het beste kan afwegen en begeleiden. Het is belangrijk dat het gebied waarin je wilt gaan ontwikkelen, een meerwaarde krijgt. Een goed gesprek met de betrokken partijen in de omgeving is onmisbaar.