Werken aan voorkomen wateroverlast, hitte en droogte

Om aan de slag te gaan met de klimaatadaptatie voerden we klimaatdialogen met organisaties en inwoners. Drie thema’s zijn belangrijk: wateroverlast, hittestress en droogte. Klik hier voor de Klimaatatlas | Zundert. Die laat de locaties zien waar concrete opgaven spelen. Voor het aanpakken van droogte moet we over de (gemeente)grenzen kijken.

Om hittestress tegen te gaan is vergroening van de kernen en het voorkomen van verdere verstening belangrijk. In bepaalde wijken en op de bedrijventerreinen waar meer steen en minder groen is, is het risico op hittestress groter. De klimaatatlas (zie de link hiervoor) laat dat zien.

Water vasthouden in gebieden (via afkoppeling van daken, ontstenen en infiltreren) en klimaatrobuuste beekdalen. Dat is belangrijk voor het voorkomen van droogte en wateroverlast.

Het voorkomen van droogte is voor Zundert extra belangrijk. Dat komt door de economische waarde van de boom- en zachtfruitteelt. In de pilot Vitaal Buitengebied kijken we ook hoe deze sector aan de klimaatopgave kan bijdragen. Denk aan het toepassen van nattere teelten op locaties die daar om vragen. Bij natuurgebieden die waterafhankelijk zijn, werken we samen met het waterschap en gebiedspartijen. Dit om verdroging tegen te gaan en de kwaliteit van het water te verbeteren.

We werken aan een plan van aanpak voor waterbergingen en rioolbeheer. Dat doen we met een meerjarig uitvoeringsprogramma. Daarin staat dat we in elke kern zoeken naar mogelijkheden voor een waterbuffer in combinatie met groen. Dit doen we met een integraal perspectief. Dat betekent dat we zo ook bij willen dragen aan andere doelstellingen. Zoals een speel- en beweegvriendelijke omgeving en ruimte voor ontmoeting.