Stap voor stap werken aan een duurzamer Zundert

Stap voor stap bewuste keuzes maken die een bijdrage leveren aan een ‘duurzamer Zundert’. Dat is ons doel. Dit betekent een gemeente Zundert die klaar is voor de toekomst. Belangrijk is dat het werken aan duurzaamheid realistisch, haalbaar en ook betaalbaar is.

We werken aan belangrijke opgaven als duurzame energie, klimaatadaptatie, de warmtetransitie en circulaire economie en afval. Die volgen allemaal uit het Nationale Klimaatakkoord. Het rijk stelde dat op in 2019 als antwoord op het internationale klimaatakkoord van Parijs in 2015. Het klimaatakkoord is een verzameling maatregelen, met als doel om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verlagen.

We doen meer! Wat allemaal? Dat staat in onze Position Paper Duurzaamheid. Het gaat om acties waarmee we werken aan een duurzamer Zundert, zoals:

  • Het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed via een meerjarig uitvoeringsprogramma.

  • Voor de sportlocaties doen we mee aan een landelijke proef. Doel is dat die op korte termijn CO2-neutraal zijn. We werken daar ook aan duurzame energieopwekking.

  • De bouw van nieuwe woonwijken moet voldoen aan de duurzaamheidsafspraken. Huurwoningen moeten minimaal het energielabel B hebben. Daarbij houden we de prestatieafspraken met de corporaties in de gaten.

  • Voor de bedrijventerreinen startten we met een visie op duurzame, veilige en toekomstbestendige bedrijventerreinen.

  • De inkoop van diensten en materialen gebeurt duurzaam.

 In het algemeen geldt dat we initiatieven die een bijdrage leveren aan het Position Paper Duurzaamheid steunen. Klik hier voor het volledige Position Paper.

Voorlichting is heel belangrijk. We willen de energie-, klimaat- en de duurzaamheidsopgave in het algemeen samen met de inwoners oppakken. We volgen hiervoor de ‘Zundertse Aanpak’. Uit de enquête voor de Omgevingsvisie blijkt dat 95% van de deelnemers zelf al veel doet. Dat is een mooie score! Klik hier voor het rapport met de resultaten van de enquête.