Samen werken aan vergroening en ontstening kernen

Groen is dus van grote waarde. In het buitengebied én in de kernen. Het aandeel groen in de kernen is niet lager dan gemiddeld. Dat blijkt uit de Brabantse Omgevingsscan van de GGD voor de gemeente Zundert. Klik hier voor de BROS. Toch willen we de kernen verder vergroenen. Want in sommige (wat oudere) woonwijken en in de dorpscentra is er te weinig groen.

We gaan heel zorgvuldig om met nieuwe inbreidingsverzoeken (bouwen binnen bestaande bebouwing). Dit om verdere verstening binnen de kernen te voorkomen. Inbreiding is vooral mogelijk bij herontwikkeling (rood voor rood) en als bijdrage aan een maatschappelijke opgave. Ook dan is ‘groen-inclusief’ een randvoorwaarde. Dat kan bijvoorbeeld ook door verticaal groen, of groen op daken. Verder vergroenen vinden we ook belangrijk om onze identiteit als boomteeltgemeente te onderstrepen. 

We brengen in elke kern de mogelijkheden in beeld om water in combinatie met groen toe te voegen. Dit is een onderdeel van de strategie voor klimaatadaptatie. Dat gebeurt samen met de bewoners. We leggen hierbij koppelingen met andere opgaven die in een gebied spelen. Zo maken we werk met werk. Stel: de riolering of bestrating is aan vervanging of reparatie toe. Dan kunnen we daar meteen ook het groen versterken. We maken dus gebruik van meekoppelkansen!