Pijlers erfgoedbeleid uitdragen en toepassen

Ons erfgoedbeleid is gebaseerd op drie pijlers. Daar geven we de komende tijd verder invulling aan. Klik hier voor de Erfgoednota.

  • Erfgoed in stand houden. Zo kunnen we het doorgeven aan de volgende generatie. Daarvoor hebben we beleid met aandacht voor ontwikkeling. Een eerste stap is het waardevolle erfgoed inventariseren. Dan volgt de afweging: hoe kunnen we deze monumenten beschermen zonder ze ‘op slot’ te zetten? In onze Erfgoednota hebben we (naast de rijksmonumenten) 100 waardevolle gemeentelijke gebouwen aangewezen.

  • Erfgoed een plek geven in de leefomgeving. We zien het als inspiratiebron voor ruimtelijke ontwikkelingen. Bij nieuwe ontwikkelingen brengen we de gevolgen voor cultureel erfgoed in beeld. Bijvoorbeeld bij de bouw van een woonwijk of het verplaatsen van een brug. Ook moeten we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om aan te haken op cultuurhistorische waarden. Dit om de nieuwe ontwikkeling ook een écht Zunderts karakter te geven. De uitdaging is om bij veranderingen de monumenten en historische landschappen te houden zoals ze zijn en meteen ook het erfgoed inspirerend te laten zijn bij het werken aan onze toekomstige woon- en leefomgeving.

  • Erfgoed gebruiken als verbindende kracht. We gaan het verhaal van Zundert beter neerzetten. Zo maken we het erfgoed (en Zundert) zichtbaar en beleefbaar. Dit doen we samen met iedereen uit Zundert. De (inter)nationaal bekende Van Gogh speelt hierbij zeker een belangrijke rol. Dit willen we beter inzetten en uitdragen. Zoals via het Van Gogh Nationaal Park.

Erfgoed kunnen we ook gebruiken voor ruimtelijke opgaven. Denk aan de energietransitie en de klimaatadaptatie. Samen met onze partners gaan we aan de slag met een meerjarig uitvoeringsprogramma.