Naar nieuw beleid voor TOV

De mogelijkheden voor teeltondersteunende voorzieningen (TOV) verschillen per gebied. Voorbeelden van TOV zijn: aardbeiteelttafels, boomteelthekken, plastic tunnels, ondersteunende kassen en schaduwhallen. Tunnelkassen mogen bijvoorbeeld niet in de Groenblauwe mantel, maar als je die gebruikt, kun je efficiënter omgaan met water, meststoffen en middelen die de gewassen beschermen. Pas je de plussen en minnen tegen elkaar wegstreept, geeft dit het gebied meer waarde.

Het beleid rondom TOV in het bestemmingsplan buitengebied is verouderd. Het sluit niet aan bij nieuwe ontwikkelingen in de sector. Er gebeurt veel in de groenten-, zachtfruit- en boomteeltsector. Denk aan:

  • schaalvergroting;

  • meer aandacht voor duurzamere en biologische teelten;

  • het werken aan betere bodemvruchtbaarheid;

  • de kwaliteit van de producten en plantgezondheid.

Dit leidt onder meer tot meer verschillen in de grootte en het type teelt. Dat vraagt om specifieke TOV.

De sector heeft ook veel aandacht voor voedselveiligheid, een gezonde leefstijl en leefomgeving. Ze speelt in op ontwikkelingen zoals robotisering. Ook werken ze aan minder gebruik van beschermingsmiddelen voor gewassen. En aan minder uitstoot van schadelijke stoffen naar de grond en het oppervlaktewater. Ze lopen vooruit op de gevolgen van klimaatverandering en lopen voorop als het gaat om innovatie. Ze zijn vernieuwend op het gebied van weersafhankelijkheid, energie- en waterbesparing.

Deze ontwikkelingen vragen om meer afwisseling en creativiteit in ondernemen. Ze leiden bijvoorbeeld tot andere vormen van TOV. Vormen die niet altijd passen in het huidige beleid of het bestemmingsplan.

Waar dat kan, proberen we op maat te werken. Bijvoorbeeld als onderdeel van de pilot Vitaal Buitengebied. We willen goed kunnen inspelen op de veranderende behoeften en ontwikkelingen. Daarom brengen we de komende periode de gewenste aanpassingen in beeld. Dit doen we in een goed proces. Samen met de sector en andere betrokken partijen zoals het waterschap en de provincie. Als onderdeel van de pilot hebben we de eerste stappen al gezet.

Wat natuurlijk belangrijk blijft:

  • up-to-date beleid voor TOV;

  • een goede landschappelijke inpassing;

  • een gezonde en stevige, ecologische bodem- en waterstructuur.