Milieuaspecten: voorwaarde voor gezondheid

We gaan voor een gezonde omgeving en gezonde Zundertenaren. Om dat te bereiken, zijn de verschillende milieuaspecten heel belangrijk. Geen of minder milieuhinder, daarmee valt gezondheidswinst te halen. De stand van zaken en punten van aandacht:

  • Lichthinder: bijvoorbeeld glastuinbouw en reclameverlichting kunnen dat veroorzaken. Lichthinder kan negatieve gevolgen hebben op de flora en fauna. Ons doel is het voorkomen of het zo veel mogelijk minimaliseren van lichthinder.

  • Luchtkwaliteit: de beoordeling van de luchtkwaliteit gebeurt op grond van de Wet milieubeheer. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit in een jaar in de gemeente Zundert matig tot goed is. Daarbij komt dat de bronnen van verontreiniging voor het grootste deel uit het buitenland komen. Als gemeente hebben we daar heel weinig invloed op. Klik hier voor de Brief Schone Lucht Akkoord.

  • Geluid: de wettelijke normen gelden in de gemeente Zundert. Geluidoverlast door bevoorrading, evenementen en horeca heeft de aandacht. In ons nieuwe evenementenbeleid (klik daarvoor hier) sluiten we aan bij de landelijke regels.

  • Externe veiligheid: verlaging van de risico’s begint bij de bron. Bedrijven moeten aan de stand van de techniek voldoen. Bij bestaande bedrijven gelden allereerst de omgevingsvergunningen. Nieuwe bedrijven die een risico kunnen vormen? Die moeten voldoen aan bestemmingsplannen (straks: Omgevingsplan).

Bij nieuwe plannen kijken we naar de inrichting van de omgeving. Met speciale aandacht voor:

- de bereikbaarheid voor hulpdiensten;

- de mogelijkheden voor het bestrijden van een incident;

- of mensen zich door de inrichting van het gebied goed zelf kunnen redden.

  • Geurhinder: de wettelijke normen gebruiken we als maat. In vergelijking met de regio komt de ernstige geurhinder in de gemeente Zundert vaker door landbouw- en veeteeltactiviteiten. Minder vaak door andere bedrijven/industrie. Met name in Wernhout ervaren inwoners ernstige geurhinder. Dit komt van Belgische zijde door intensieve veehouderij. De gemeente heeft hier weinig invloed op, maar houdt het wel in de gaten. Ook voeren we overleg met de aangrenzende Belgische gemeenten.

  • Bodem en bouwstoffen: het Besluit Bodemkwaliteit vormt de basis voor hoe we hiermee omgaan. In het grootste gedeelte van de gemeente is de bodem niet verontreinigd. Bij nieuwe ontwikkelingen moeten we bodemonderzoek uitvoeren. Dat bepaalt of we de bodem moeten saneren.

De gemeente Zundert werkt met zes regiogemeenten aan duurzaam bodembeheer. Doel is om zo veel mogelijk grond binnen de regio opnieuw te gebruiken. Zonder dat we daarmee de kwaliteit van de bodem op regionaal niveau slechter maken. Klik hier voor de nota Bodembeheer West-Brabant. Daarbij willen we ook onderwerpen meenemen als:

  • hoe om te gaan met exoten (zoals de Japanse duizendknoop);

  • Niet Gesprongen Explosieven (NGE);

  • Thermisch Gereinigde Grond (TGG).

De bodemkwaliteitskaart staat op de website van de gemeente Zundert, zie zoekresultaten - gemeente Zundert.

Binnen onze gemeente is veel boomteelt. Vanwege deze boomteelt dient rekening te worden gehouden met drift (spuitvrije zones). Drift gaat met name om het zorgen voor een gezonde woon- en leefomgeving. We adviseren een richtafstand van 50 meter waar dat kan. Wanneer er al woningen staan kan geen 50 meter aangehouden worden. In deze gevallen worden locatiespecifieke maatregelen genomen om risico’s te beperken (maatwerk). Deze maatregelen zijn de verantwoordelijkheid van zowel initiatiefnemer, aangrenzende ondernemer(s) als gemeente. Het risico moet klein blijven. We moeten absoluut zeker weten dat de leefomgeving veilig en gezond blijft.

Bij herontwikkeling van VAB’s en andere ontwikkelingen in het buitengebied is de richtafstand vaak lastig. Dat maakt het wenselijk hiervan af te wijken. Maar: een goede kwaliteit van de woon- en leefomgeving is ook belangrijk. De gemeente Zundert volgt de ontwikkelingen rondom drift in binnen- en buitenland op de voet. Zo kunnen we tot een strategie op maat komen. Denk bijvoorbeeld aan een andere bedrijfsvoering met biologische bestrijding.