Klimaatadaptatie lukt alleen samen

We stimuleren inwoners om het schone regenwater in de tuinen in de bodem te laten zakken. Dat doen we via voorlichting. We laten inwoners en ondernemers beter beseffen dat het belangrijk is om water vast te houden en het dus niet snel af te voeren. Meer groen en minder tegels: dat moedigen we aan, zodat het water beter in de bodem van de tuin kan doordringen. Dat is belangrijk, omdat 75% van de Zundertse grond in bezit is van particulieren.

Een vooruitstrevend en robuust watersysteem dat klaar is voor de toekomst. Daar streven we naar samen met onze gebiedspartners. Dat betekent onder meer een gescheiden afvoer van afvalwater en regenwater. We gaan hiervoor eisen stellen bij nieuwe rioolaansluitingen. Naast de wettelijke en uitvoeringseisen, komt er een extra eis.

Op eigen terrein moet de bewoner 40 millimeter regenwater vasthouden als er meer tegels in de tuin komen. Bij een uitbreiding van 500 vierkante meter of meer is de eis 60 millimeter. Deze eis geldt voor in- en uitbereidingsprojecten. Het telt niet mee bij de retentie-eis als onderdeel van de watertoets. Hiermee is het nieuwe tuinplan ook beter bestand tegen zware regenbuien