Kenschets Klein-Zundert

Voor een beschrijving van de ontstaansgeschiedenis, de waarden en de opbouw van de gemeente Zundert verwijzen we u graag naar de set met analysekaarten. De kenschets is opgesteld op basis van deze kaartenset.

Demografie

Klein-Zundert is de voorloper van het huidige Zundert. Klein-Zundert fungeert met name als woondorp. In het dorp wonen ca. 2.400 inwoners.

Historie

Klein-Zundert is oorspronkelijk een lichte bebouwingsconcentratie langs de Klein Zundertseweg. De kern van Klein-Zundert ontstond in het huidige Raamberg. De eerste kerk werd in 1116 aan het Palmbos op de Raamberg gesticht en vormde vermoedelijk de eerste aanzet tot bewoning en bebouwing van het gebied. Vanaf midden 19e eeuw vond een uitbreiding van de kern plaats langs de Klein Zundertseweg. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw is Klein-Zundert pas echt tot ontwikkeling gekomen als woonkern.

Landschap

De belangrijkste groen- en waterstructuur voor Klein-Zundert is de beekdalzone van de Kleine Beek. Een andere, maar minder opvallende, beek is de Moersloot die ten noorden van de kern loopt. De Moersloot is een voormalige turfvaart die De Moeren via de Aa of Weerijs met Breda verbond. Beide structuren zijn mede bepalend voor de identiteit van Klein-Zundert. Deze structuren zijn echter nauwelijks voelbaar in de kern zelf.

Een bijzonderheid aan de zuidkant van Klein-Zundert is de assortimentstuin die, met name gelet op de vormgeving en het aanwezige groen, aangemerkt kan worden als een unieke plek. Daarnaast vormen de beekdalen en de laanbeplanting langs wegen belangrijke groene structuren. Binnen de buurten zijn voldoende speelweiden.

Verkeer

Van oorsprong is de Klein Zundertseweg de drager van de dorpsstructuur. De overige wegen zijn ondergeschikt. Het Jan van Koekenplein neemt als centraal dorpsplein een bijzondere positie in. De dorpsentrees zijn voornamelijk secundaire entrees vanuit het buitengebied.

Bebouwing

In de twee laatste decennia van de 20e eeuw is Klein-Zundert sterk gegroeid. Nieuwe woonbuurten zijn gefaseerd gerealiseerd en Klein-Zundert heeft zich ontwikkeld van een gehucht tot een heuse kern. Deze planmatig opgezette buurten bestaan hoofdzakelijk uit vrijstaande en halfvrijstaande woningen langs korte straatjes en rond hofjes. Het lage bebouwingspercentage zorgt voor een open karakter. De afstanden tot het buitengebied zijn klein. Deze planmatige opzet laat nauwelijks ruimte over voor inbreiding.

Voorzieningen & recreatie

In Klein-Zundert ligt sterk de nadruk op wonen en minder op de bedrijvigheid, die zeer kleinschalig is. Ook de voorzieningen zijn beperkt, maar gelet op de ligging ten opzichte van de kern Zundert is dit niet echt een knelpunt. Basis voorzieningen, zoals een buurtsuper en een basisschool, zijn aanwezig. Klein-Zundert heeft geen echte recreatieve trekkers.