Kenschets Bedrijventerrein

Voor een beschrijving van de ontstaansgeschiedenis, de waarden en de opbouw van de gemeente Zundert verwijzen we u graag naar de set met analysekaarten. De kenschets is opgesteld op basis van deze kaartenset.

Historie

De gemeente Zundert heeft van oorsprong een traditionele productiestructuur. De werkgelegenheid is geconcentreerd in de sectoren landbouw (met name boomteelt), industrie en handel, met een sterk accent op de boomteelt en aanpalende bedrijvigheid. De meest ondernemingen hebben hun historie in de gemeente. De traditionele bedrijfssectoren overheersen nog steeds in Zundert. Maar ook in Zundert hebben de afgelopen jaren, naast de traditionele sectoren, de dienstverlening en de zorgsector een groei doorgemaakt.

Bedrijfsvestigingen en werklocaties

De ruimtelijk-economisch structuur van de gemeente Zundert kenmerkt zich door versnippering van economische functies. De helft van de vestigingen en iets minder dan de helt van het aantal arbeidsplaatsen bevindt zich in de kernen. Daarnaast is een groot deel van de vestigingen gevestigd in het buitengebied. Het aandeel bedrijvigheid op bedrijventerreinen in de gemeente is ver beneden het landelijk gemiddelde.

De gemeente kent vier formele bedrijventerreinen:

  • De Hofdreef – Molenzicht

  • Waterman

  • De Ambachten – Beekzicht

  • Business Centre Treeport

De Hofdreef – Molenzicht

Bebouwing en voorzieningen

De Hofdreef - Molenzicht kenmerkt zich door een menging van functies. Op het terrein zijn, vanwege de ligging aan de Randweg en de hoofdontsluitingsweg van de kern Zundert, voornamelijk bedrijven met een hoogwaardige uitstraling gevestigd.

Verkeer

Bedrijventerrein Molenzicht is in 2015 uitgebreid met De Hofdreef. Beide bedrijventerreinen zijn toegankelijk via een parallelweg van de Randweg. De interne ontsluiting structuur bestaat uit een ontsluiting lus (éénrichtingsverkeer) en aan de oostkant een doorsteek tot Het Laar.

Waterman

Bebouwing en voorzieningen

Bedrijventerrein De Waterman is het enige bedrijventerrein in de kern Rijsbergen. Op het terrein zijn overwegend kleinschalige en middelgrote bedrijven gevestigd. De meerderheid van de bebouwing bestaat uit loodsen met representatief kantoorpand, en bedrijfswoningen.

Verkeer

Alle bedrijven zijn rechtstreeks ontsloten op De Waterman, de enige weg binnen het bedrijventerrein. De Waterman sluit aan op de Laguitensebaan in het westen en de Ettenseweg (N394) in het oosten, waardoor het plangebied aan twee zijden goed is ontsloten in de richting Etten‐Leur en Rijsbergen ‐ Zundert ‐ A16 via de Bredaseweg (N263).

De Ambachten – Beekzicht

Bebouwing en voorzieningen

In tegenstelling tot De Hofdreef – Molenzicht zijn op De Ambachten – Beekzicht met name bedrijven gevestigd die geen publieksaantrekkende werking hebben. Hier zijn vooral middelgrote bedrijven gevestigd met bedrijfshallen/productiehallen.

Verkeer

Bedrijventerrein De Ambachten kan via drie toegangswegen worden bereikt of verlaten. De verkeersstructuur van het bedrijventerrein bestaat uit een interne en een externe ringstructuur, welke onderling niet met elkaar zijn verbonden.

Alle bedrijven in het voormalige Beekzicht waren rechtstreeks ontsloten via de Molenstraat, de Industrieweg of de Wildertsedijk. Met de komst van de uitbreiding in 2012 is aan de zuidrand van het bedrijventerrein een ontsluitingsweg aangelegd die aansluit op het kruispunt Wernhoutseweg en de Leeuwerikstraat.

Business Centre Treeport

Bebouwing en voorzieningen

Business Centre Treeport is een thematisch bedrijventerrein in ontwikkeling. De bedrijven op het bedrijventerrein zijn allen gelieerd zijn aan de boomteeltsector. Ten tijde van het opstellen van voorliggend document is het bedrijventerrein nog niet uitontwikkeld.

 Verkeer

Het bedrijventerrein wordt ontsloten via de Amsterdamstraat en de Rietvelden. Ook wordt er een extra ontsluiting gerealiseerd vanuit België.