Handhaving noodzakelijk

Het beschermen en waar mogelijk verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Daar zetten we ons voor in met ons VTH-beleid (Vergunningen, Toezicht en Handhaving). Inwoners spreken we meer aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Maar we laten hen ook de ruimte om met eigen oplossingen te komen. Vroeg bijsturen als we problemen verwachten hoort daar ook bij. Dat willen we dan wel graag op tijd weten. Daarom maken we slim gebruik van bestaande informatie en nieuwe technologie. We rekenen er daarbij op dat inwoners en bedrijven zaken als verbouwingen op tijd melden.

We hebben speciale aandacht voor:

  • Veiligheid en milieurisico’s van bedrijven (zie ook de milieuaspecten hiervoor).

  • Het buitengebied: hier speelt veel. Denk aan de VAB’s en de transitie van de landbouw. Neem de doorontwikkeling van de boom- en zachtfruitteelt. En vergeet de toenemende recreatie- en woondruk op het buitengebied niet. Dan zijn er nog de opgaven rondom klimaatadaptatie en duurzame energiewinning. We willen voorkomen dat in het buitengebied ontwikkelingen plaatsvinden die niet in het landschap passen. Die mogen ook niet leiden tot te veel overlast voor andere functies.

  • Het in stand houden van groen, toezicht op kapvergunningen en op de plicht om opnieuw te planten.

  • Werken aan een weerbare gemeente met het oog op criminaliteit.

  • Campings: de wet- en regelgeving. Doel is gezond en verantwoordelijk recreëren. Niet dat campings zich ontwikkelen tot ‘vrijstaten’. Samen met ondernemers en de sector werken we aan vitale vakantieparken. We zijn hierover in gesprek met de eigenaren.